KiSaH CiNtA & SuKa DuKa LiYA ChiNtA MaSeRi
SeMua EnTry Yg Di Post Adalah BeRmaKna & Penuh MakNa

Budak CumiL

Wednesday, November 30, 2011

Jadi Bos Harini :)

Assalamualaikum
!
!
!
!
Harini sebok siapkan report li..sebab lagi 2 hri nk hbs da..tak sabar nye..tak sabar nak ngs2 jumaat ni..hehehe.. :) ngs bukan sebab apa..ngs sb tak sama keje lg dgn mb mb ofis lain..kerana mereke sahaja yang membahagiakan kat ofis ni..org2 atas??? ermmmmm no no no no no.....!!!! sgt tidak bahagia.. tak mesra rakyat sgt..sb tu la aku tak sabar nak habis.. huhu..
.
.
Huh harini we all g mam kat RASAMAS kat Warta tu..naik ngn pali..tak sume ada sebab sharul n wan g cc kat kuis..tinggal la aku,pali,adam,kak izzaty,kak diana,kak ijjah n abg poji.. 7 orang!! tapi mcm 18 org.. ngeh9999...
.
.
Time nak order sume kene bajet!! sebab duit elaun tak masuk2 lagi.. hadoi!! cian mereke.. tak sume tapi beberapa.. :) aku makan laksa.. ok latu.. mereke mam nasik.. nasik merek sikit gile.. tak sampi haty nk tgk.. ayam kecik..haha,, cian aku tgk.. :)
.
.
Pas dah hbs mam g jaln dpn sikit membeli belah roti plak dah..tak knyg2 lgy..adoi.. heheh,.. duit kak ijjah jadi mangsa..hahah..sekali sekale kn kak ijjah..syg kak ijjah.. :)
.
.
N then terus menuju ke paking mencari kerete hilang..kerana pali kak izaty menyorok..memg tak patot..tp dapat di kesan oleh kak diana.. wink wink.. then balek ofis dgn laju nye kerana dah over masa rehat..hahahaha...nasib bos takde kat ofis.. :)  then aktivity merepek bersama mereke.. wink wink,..
.
.
.
p/s : jadi bos harini.. :)

Tuesday, November 29, 2011

Karoke, Merayau & Makan

Assalamualaikum

Now kite ketepikan dulu kisah cinta aku yang haru biru ni..then aku nak citer sikit la kan,pada 25 November 2011 yang lepas jumaat malam sabtu aku hangout merayau rayau tak tentu pasal dgn mb ofis aku..plan dgn org lain tapi org lain yg ada..hehe..Kitorang plan nk pg karoke kat malaysion idol jalan reko tu je pon..

Cadang nya Aku, kak izzaty, kak diana, kak ijjah, sharul, wan n pali.. 7org ni la..tbe2 dah malam tu yang ada aku, kak izzaty, kak diana, kak ijjah, sharul n yang tak disangka abg poji pon ada.. tak caya sih.. :) abg hadi pon ada.. abg hadi tu adalh bos kitorg kat cyber cafe kuis..sporting hbs.. :)

Karoke 2jam.. rm bp tah..org bayar kan...so lupa la..huhu..tekak mcm nk tecabot da karok..adoiyai..time tu memg tgah tension kan..soooo....ap adahal..kasi tarik itu lagu..kasi pecah itu mic..hahaha :)
!
!
hah nila sikit2 gmb we all kat karok.. :0
!!
!
!
!
 ni aku dgn kak izzaty,.. :)
!
!
 hah ni pon dgn die lg..heheh..
sb yg lain sebok melalak..
!
!
!
 ni sharul, abg hadi n abg poji.. :)
!
!
 hah ni kak ijjah..yang sebok dgn henfon tu adalah kak diAna tak taw la knp.. :)
!
!
!
 suke sharul dapat mic..ngee.. :)
!
!
 hah ni si kak ijjah..cun la tu konoonya.. :)
!
!

              okey dah puas karokkk..kite g toilet okey..capture cni lak..heheh...kak izza takde keje.. :)
tapi ap pun kitorg sgt comel..hahah bajet.. :)
!
!
 ini adalah tandas di malaysion idol..kuang9..
kelaka je weh,..tgkp gmb kat tnds..hahah..walaupun kat tnds ia amt membahagiakn kami..
!
!
!
 dan ini dah kuaq tandas da..tak hbs lagi tgkp gmb.. :)
aku kak ijja n kak izaty.. :)
!
!
 dan ini kak ijjah , kak diANa n kak izzaty.. :)
!
!
 okey ni aku dah nak balek da..posing sikit... kt depn bilik org karok.. :) 
!
!
!
orait setel karok..pastu destinasi seterusnya adalah uptown jalan reko..kerana ia terletak di bawah karoke je..haha..merayau punye rayau cik adam pon dtg join skali..n azhar pon ada..die dtg terpkse sb nk bg wallet aku yg tertgal kat cc siang tu..hehe..
.
.
kat uptown bnd yang aku beli adalah......
!
!
!
!
!
!
jeng jeng jeng,....
!
headfon agry bird weh..hahah..pink tu..adoi jatuh cinta terus bile tgk bnde alah tu..beli la ap lagi..
.
.
.
 dan ini adalah seliper agry bird untuk ank buah aku..hehe..rm 10 je.. nak sgt kn aku beli jela..
.
.
.
 nilah budak mucuk aku ni..b4 aku kuaq mcm2 die pesan siap nk baju agry bird ha..so aku belikan la,.
tu yang die tgah paki tu..hehe..nila die Nur Aisya Iqlima bersama baju agry birdnya.. :)
.
.
.
pas dah rayau uptown...pg makan kat seksyen 7 keedai mam MAHARAJA SUP..
oetama kali mam kat ctu..aidea si sharul nizam tu..layan je.. :)
dah melepak kat ctu merepk meraban..masing2 ngntok n pnt..
so nak balekk..
huhu...
walaupun tak lame jln2 dgn korg..tapi ia amat bermakne bg aku..hepi sgt kuaq dgn korg sume..
next destination akan mennti.. tungguuuuu..
.
.
.
kredit to kak izzaty yang jemput saya kat umah n drive ke destinasi..hehe..
!
!
!
p/s : harp2 kite dapat jaln2 lg ok kakak2 dn kawn2 sume.. wink wink..

Salam Maal Hijrah

!
!
!
!
!
Salam Menyambut Maal Hijrah tahun baru Masihi (1433) pada Ahad 27 November 2011, dan 1432 hijrah akan meninggalkan kita, banyak kenangan yang akan kita semua tinggalkan.

Alhamdulilah kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati nikmat-nikmat dari MAHA PENCIPTA SEKALIAN ALAM. Apapun marilah sama-sama kita ingat mengingati kepada perkara yang membawa kepada sesuatu yang baik.

.
.
AWAL MUHARRAM (DOA akhir dan awal tahun)
.
.
.
.
.
MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.
Pada asasnya, Muharam membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.
.
.
DOA AKHIR TAHUN HIJRAH
.
.
.
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun” .
!
!
!
!
!
!
!
!
DOA AWAL TAHUN
Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”. 
 
!
!
!
!
!


Amalan-amalan sunat.

Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:

1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
.
.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
.
.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3X
.
.
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X
.
.
.
.

p/s : Salam Maal Hijrah..



Friday, November 25, 2011

Terluka macam SAMPAH!!

Assalamualaikum..
.
.
.

INI TENTANG HTi AKU TERLUKA MACAM SAMPAH
KENAPAKAH???
!
!
!
!
!
Today i feel something yg mcm syahdu la..pasal love??maybe??tahla..tak kot..tapi yg pasti feel aku tak kene skrg ni..hati beterabooo..besepah..mungkin ada la sebb nye ni..

Kisahh nya mlm tadi la..text dgn someone ni kan..then tbe2 ada 2 3 text tu mcm buat hati aku tersentuh sikit la..rasa mcm sedih sgt pon ada..action yg aku buat adalah tido terus bgn pgy dgn muke yg tersenyum hti bagai dihiris dgn pisau ke parang ke tah la..

Boley tak aku mcmni?? tapi yelah kan..nak buat mcmmane..Cinta ni bukan boley dipakse..mule2 mcm susah nk menyayanginya..lame2 syg sgt..n now mcm dah tersangkut sangkut je..kdg2 mls nk fikir..tp kene fikir jugak kerana die sudah masuk dalam list koding otak aku..then??die nk error lak kan..how??

Aku tak tau camane nak betulkn error ni melainkan dri die sendiri..if u dah masuk dalam koding org lain just bgtau jela kat aku kan..aku ok je..tapi tahla..hati aku terlalu bnyk soalan dan tanda tanye taw.. huuuuhh...

Betul la kate org sayangilah org yg mencintai kite..walaupun kite tak cntakan die lg..lame2 kite akn mule cintakan die jugak..

N now..my situation is haru biru.. aku susah nak suke org yg suke aku.. mesti aku suke dgn org yg tak suke aku..knp tah.. bongok r.. benci!!!!!!!!

Dulu aku pernah menghargai someone..but die cube melalukan something yg aku paling benci dalam hidup..dan apabila die mula setia aku cube tidak mahu mgharpkan ap ap darinya..hoho..

Takpelahh mcm da biase je cmni..so what kan??? boley bls dndam tak kat org lain???tak baik lia tak baik.. (grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr).......
.
.
.
.
STORY NI IBARAT macam  nila..
!
!
!
!
 
.
.
.
.
.
p/s : tak boley buat ap la..da org tak suke.. :)

Thursday, November 24, 2011

Find SomeOne Get Onother SomeOne

Assalamualaikum
!
!
!
Ada something nak story..tapi takde la semuakan..
.
this is my first experiences in my life..memg tak pernah terjadi pon b4 this..
.
haha..tak tau la knp ia terjadi pada tahun ini disaat aku tgah latihan industri ni kan..:)
.
 ini adalah gara2 facebook tapi tak jugak..
.
asalnya dari nak tawu tentg someone yg dah lame menghilng kan diri, tu je pon..
.
pastu nothing pon just ask him about him.. :) hahahaha..
.
But, lain yg jdnye..hehehehe..yg aku pon tah knp boley lak g layan je..adoyai..haha..
.
Starting pertama adalh pasal REPORT LI..haha wink wink..
.
then next story mcm biase je..lame2 feel ni mcm ad bunga lak kan..
.
now bunga makin segar walaupun tak selalu disiram..
hahahahahahahahahhaaha..adoyai..restless aku ni dibuatnya..

huh if u bace entry ni ..ini adalah untuk u okey..
!!
!
!
!
!
!
!
!
Pertama kali ku dengar suaramu
Sayunya hatiku merindui dirimu
Walaupun belum kita bersua muka
Namun aku tetap jatuh cinta

Pertama kali ku bertemu denganmu
Hatiku terpaut melihat senyumanmu
Aku mengharap engkau menerimaku
Kerna aku bersedia menyintaimu
Akan ku renang lautan yang berapi
Membuktikan kehebatannya cinta ini
Tetapi jikala kau meninggalkan aku
.
Terhiris hati ini
Terguris jiwa ini
Menangis tak berlagu
.
Biarpun ombak yang merubah pantai
Kasihku takkan hancur berderai
Biarpun hari berganti hari
Dirimu tetap ku nanti
.
Sayangku pimpinkan tanganku
Menuju mahligai bahgia
Kita bersama nikmati kisah cinta
Hidup bagaikan di syurga
Oh Kasih
.
Akan ku renang lautan yang berapi
Membuktikan kehebatannya cinta ini
Tetapi jikala kau meninggalkan aku
.
Terhiris hati ini
Terguris jiwa ini
Menangis tak berlagu
.
Biarpun ombak yang merubah pantai
Kasihku takkan hancur berderai
Biarpun hari berganti hari
Dirimu tetap ku nanti
.
Sayangku pimpinkan tanganku
Menuju mahligai bahgia
Kita bersama nikmati kisah cinta
Hidup bagaikan di syurga
Oh Kasih
.
.
.
.
p/s : Lagu ni sangat bermakna dan khas untuk u okey.. (e..................d)

Mengapa Wanita Memerlukan Lelaki??

!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
Wanita tidak semestinya memerlukan lelaki, tetapi wanita dan lelaki saling memerlukan, cinta itu anugerah.
.
.
Mengapa wanita memerlukan lelaki di dalam hidupnya? Untuk beberapa waktu dahulu, ia begitu memukul-mukul kepala.
.
.
Ya, apa perlu seorang wanita yang bebas mempertaruhkan sebahagian besar hidupnya kepada tangan seorang lelaki?
Bukankah lebih hebat jalan dihujung minggu bersama kawan rapat, berkenyit-kenyitan mata kepada lelaki kacak yang saling tidak putus dan tidak lokek senyum tanda salam perkenalan.
.
.
Cinta tidak datang dipaksa-paksa. Cinta tidak juga datang kala kita mahukannya. Jika kita mahukan ia menjadi air, ia datang seperti api.
.
.
Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit.
.
.
Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
p/s : kadang tak cukup satu laki.. :)

Wednesday, November 23, 2011

Memelihara Pasangan Cinta

 !
!
!
!
!
Cinta bukanlah daripada kata-kata, tetapi segumpal keinginan yang diberikan kepada hati yang memerlukan. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dirinya sekarang, dan bukan siapa dia sebelumnya. Malah, kisah lampau yang berlaku tidak perlu diungkit lagi sekiranya hati benar-benar menyintai dirinya. Sememangnya hidup bercinta dan untuk dicintai amat mudah, tetapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai sukar diperoleh.
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
1. Pilih pasangan yang sesuai
.
.
Janganlah sesekali jatuh cinta dengan seseorang yang sangat berpotensi. Wang dan rupa bukannya penyuntik cinta sejati. Terlalu banyak pasangan memilih teman hidup yang sebegini dengan harapan mereka berpeluang menikmati segalanya.
Secara jujur, tanyalah pada diri sendiri: “Dapatkah aku mencintai dia dengan cara yang sebenarnya tanpa harapan untuk berubah?” Jika tidak, buatlah keputusan untuk cari yang lain.
.
.
2. Jangan terburu-buru
Jangan menurut kehendak nafsu seks. Pasangan yang melakukan hubungan seksual akan mencipta suatu keintiman yang salah dan boleh menuju ke arah kekecewaan.
.
.
3. Percaya akan kelemahannya
Jangan mengabaikan keputusan untuk memiliki sesuatu hubungan atau perkara yang diingininya. Misalnya, jika pasangan membuat suatu penyataan seperti, ‘saya tidak melaksanakan komitmen dengan baik,” percayalah dia.
Anda seharusnya tanya pada diri sendiri; ‘adakah dia sudah bersdia menghabiskan waktu untuk aku atau semata-mata untuk hobinya kemudian baru mengingati aku.’
.
.
4. Tutup mulut
Jangan cuba menceritakan tentang keburukan atau kelemahan pasangan kepada rakan. Bertanggung jawab dalam mengungkap perasaan anda terhadapnya dan saling merahsiakan antara satu sama lain. Cara sebegini dapat mengelakkan daripada berlakunya sesuatu konflik dan hubungan emosional anda berdua.
.
.
5. Terima seadanya

Terima pasangan dengan niat hati yang ikhlas. BUkan hanya sewaktu bercinta, pada awal perkahwinan dan sewaktu berbulan madu, tetapi amalkan date night sekali seminggu.
.
.
6. Jadi pemerhati
Bersikap pemerhati terhadap pasangan. Cuba memerhati dan memahami tingkah laku dan pemikirannya. Paling penting, sentiasa mengambil berat setiap apa yang berlaku. Ini mengelakkan daripada pasangan berani menipu dan cuba melakukan sesuatu di luar jangkaan.
.
.
7. Buktikan siapa diri anda
Fokus pada setiap perkara yang anda gemari dan tidak daripada pasangan, serta cuba berbincang cara bagaimana menyelesaikan masalah tersebut berdua.
.
.
8. Mr. Right kembali
Sedang asyik bercinta, orang yang pernah berpaut di hati anda suatu masa dahulu, tiba-tiba muncul di hadapan. Bagi anda yang menghadapi masalah sebegini, adalah suatu perkara sukar untuk diselesaikan, bukan?
Perasaan buntu dan bercelaru tentunya datang dan memaksa diri membuat keputusan. Buat keputusan agar tidak menyintainya lagi. Lupakan segala sejarah silam dengan memulakan kehidupan dan cinta baru.
.
.
9. Bukan perigi cari timba
Anda tidak pernah merakan bahawa cinta sejati seperti objek yang keras atau seolah-olah berkelakuan syok sendiri. Malah, anda haruslah sama-sama berinteraksi dan berbincang terhadap apa yang berlaku dalam perhubungan.
.
.
10. Hargailah diri sendiri dan pasangan
Hubungan yang sihat akan meningkatkan penghargaan diri dan pasangan. Untuk memperoleh hubungan yang lebih harmoni, setiap pasangan perlu menghargai diri sendiri dengan cuba mengungkapkan kata-kata romantis atau lakukan sesuatu kejutan terhadap dirinya
.
.
.
!
!
!
!
!
!
p/s : Cinta sgt indah..bila hilang cinta pedihnya sangat perit.. :'(



Tuesday, November 22, 2011

Kesalahan Nasyid Secara Ringkas


1  –  Menjadikan  Kalamullah  dan  Hadis-hadis  Rasulullah  sebagai  mainan  di  pentas-pentas 
        hiburan. 

2 – Menjadikan seruan dakwah sebagai barang dagangan dan bahan mengejar glamour. 

3 – Mengandungi banyak fakta-fakta hadis yang batil. 

4 – Dijadikan sebagai batu loncatan untuk mengejar populariti. 

5 - Mencemarkan imej dakwah. 

6  –  Melibatkan  kaum  wanita  dalam  hal  persembahan  dan  gejala  percampuran  pergaulan 
(ikhtilat) 

7  –  Menjadikan  seolah-olah  agama  itu  tidak  lagi  laku  dalam  medan  dakwah  yg  sunnah,  lalu 
dijaja  melalui  bentuk  hiburan,  seolah-olah  menyamakan  seperti  perbuatan  paderi-paderi 
kristian yang menjadikan agama mereka sebagai bahan nyanyian di gereja-gereja. (Rujuk al-
Anbiya’: 45, dan al-Ankabut: 51) 

8  -  Menjadikan  zikir-zikir  dilagukan  dalam  bentuk  melodi-melodi  tertentu,  padahal  ia  adalah 
haram.  Allah  memerintahkan  supaya  berzikir  dengan  rendah  diri,  rasa  takut,  dan  suara  yang 
perlahan. (rujuk al-a’raaf: 205) 

9  –  Menggantikan  al-Qur’an  dan  hadis  dengan  nyanyian  untuk  mendakwahi  masyarakat, 
dengan  alasan  bahawa  masyarakat  kini  sudah  tidak  tertarik  dengan  al-Qur’an  dan  al-Hadis. 
Persoalannya,  adakah  nabi  dan  para  sahabat,  pernah  berdakwah  dengan  menggunakan 
medium  nasyid  dan  lagu  walaupun  keadaan  mereka  amat  sukar  pada  masa  itu,  malahan 
mereka lantas mengharamkan nyanyian? 

10  –  Menyebar-luaskan  penggunaan  alat-alat  muzik  (dan  bunyi-bunyian)  yang  telah  sedia 
maklum bahawa diharamkan dalam kebanyakan hadis-hadis Rasulullah. 

11 – Menyebar-luaskan video-video klip yang mana tanpa keperluan yang mana mengandungi 
adegan-adegan lakonan. 

12  –  Sebahagiannya  mengandungi  kesalahan  yang  teruk  dalam  hal  aqidah,  malah  membawa 
pendengar ke lembah maksiat dalam bentuk yang halus dan dengan bertopengkan nama Islam. 
P/S : sekadar kongsi.

Bukti Cinta Sejati

!
!
!
!
!
!
!
!
!
!

Ada sorang lelaki buta. Semua orang bencikan dia, kecuali kekasihnya. Lelaki itu selalu berkata, “Saya akan mengahwini awak di saat saya boleh melihat.” Suatu hari, ada orang dermakan mata kepada lelaki itu. Akhirnya dapat juga lelaki itu melihat. Dengan segera, dia pergi menemui kekasihnya. Tetapi, bila dia melihat kekasihnya, dia merasa sungguh terkejut kerana kekasihnya juga buta.
Kekasihnya bertanya, “Sudikah awak berkahwin dengan saya sekarang?” Tanpa sebarang alasan, lelaki itu menolak. Kekasihnya tersenyum dan berlalu pergi sambil berkata. “Tolong jaga mata saya baik-baik…”

p/s : Sedih nye kan..hargai dengan apa yang kita ada..

Monday, November 21, 2011

Fadhilat Membaca Ayat Kursi


Kelebihan Ayat Kursi
Baca pada saat keluar rumah, 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi.

Baca saat masuk rumah, kemiskinan tdk akan memasuki rumahmu.
Baca setelah berwudhu, darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat.

Baca pada saat tidur, malaikat akan menjagamu sepanjang malam.

Baca setelah solat, maka jarak antara kamu dan syurga hanyalah kematian.

Sampaikan kepada orang lain, maka ini adalah sedekah jariah.

Dan pada setiap orang yg mengamalkan, kamu akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat....

Thursday, November 17, 2011

Pengertian Iman dan Taqwa


Pengertian Iman 

Dalam hadist di riwayatkan Ibnu Majah Atthabrani, iman didefinisikan dengan keyakinan dalam hati, diikrarkan dengan lisan, dan diwujudkan dengan amal perbuatan (Al-Iimaanu ‘aqdun bil qalbi waiqraarun billisaani wa’amalun bil arkaan). Dengan demikian, iman merupakan kesatuan atau keselarasan antara hati, ucapan, dan laku perbuatan, serta dapat juga dikatakan sebagai pandangan dan sikap hidup atau gaya hidup.

Pengertian Takwa 

Kata takwa (التَّقْوَى) dalam etimologi bahasa Arab berasal dari kata kerja (وَقَى) yang memiliki pengertian menutupi, menjaga, berhati-hati dan berlindung. Oleh karena itu imam Al Ashfahani menyatakan: Takwa adalah menjadikan jiwa berada dalam perlindungan dari sesuatu yang ditakuti, kemudian rasa takut juga dinamakan takwa. Sehingga takwa dalam istilah syar’I adalah menjaga diri dari perbuatan dosa. Takwa adalah amalan hati dan letaknya di kalbu. “Demikianlah (perintah ALLAH). Dan barang siapa mengagungkan syiar – syiar ALLAH maka sesungguhnya itu timbul dari ketakwaan hati. (QS 22:32).

Keimanan dan ketakwaan seorang muslim adalah kunci agar mendapatkan ridho dan barokah dari Allah SWT. Iman Islam dalam diri seorang muslim harus dibarengi dengan takwa. Bila seorang muslim percaya dengan keberadaan Allah, maka tentunya ia takut kepada Allah. Itulah yang dinamakan takwa.

Wednesday, November 9, 2011

SuBuH RaYa 2011


Nak citer sikit la ni kan,pasal aku beraya kat kg aku..
dgn mak abg n kakak aku sume..hehe..
memg best dapt kumpul satu family sume..
seronok gile..


Malam raye standard la kan masak2 rendang rebus nasi impit sume..
biase la tu..main main mercun bunge api,.
biase dah tu..hehehe..


Ni nak tunjuk sikit la..
hari yg kami sume dapat solat jemaah same2 sume skali
bersama ramai ramai waktu subuh raya je..stahun sekali kot..
hari lain jemaah jugak tapi tak seramai ni la..
hehehehe..


Tak muat umah dah..besa kuage aku ni..hehe..
Ni anak buah aku ni..3 pompuan..nina,isyia n fatin..








Ok cukup cerita raye kali ni..jumpe raye tahun depan ea.. :)

Saturday, November 5, 2011

Menu Raya.. :)


ikan bawal sweet sour.. :)
ayam goreng redah je..sedap gile.. :)
Taufu lembut paling sedap.. :)
Kacang buncis mix telur.. :)
Butter Prawn..Speacial.. :)
Kangkung Belacan..terbaik r.. :)
Gulai ayam.. :)


Kuah kacang.. :)
Semua sedap gile ooo...nak pengsan makan..ngeh9.. :)